2.10.2016

Co jeść w pracy i na studiach - pomysły na lunch boxy!

Rok akademicki właśnie nadszedł, a większość z Nas już dawno zakończyło swój wakacyjny urlop. W pracy, na studiach czy w szkole - wszędzie warto pamiętać o zdrowym i smacznym posiłku, który dostarczy odpowiednich witamin i sił do dalszej pracy lub nauki. Jeśli nie masz pomysłu na swoje codzienne lunch boxy, koniecznie przeczytaj nasze propozycje.






Wybierz swój lunch box!


Lunch boxy stały się tak modne, że ich wybór na rynku jest ogromny. W ofercie są zwykłe plastikowe pudełka, ale też i takie, które posiadają dodatkowe przegródki czy szufladki. W zależności od tego, co lubisz jeść, możesz zakupić specjalnie pojemniczki na sałatki, makarony, owsianki lub takie, do których po prostu zapakujesz swoje kanapki. Częstym dodatkiem do podstawowych lunch boxów są plastikowe sztućce, co sprawia, że nie musimy szukać w torebce jednorazówek czy zabierać dodatkowego widelca z domu.



Świetnym pomysłem i dodatkiem do lunch boxa będzie butelka wielokrotnego użytku na wodę lub sok. Niżej znajdziecie przykłady, które są dostępne na rynku.




Do swojego lunch boxa możesz spakować wszystko, na co tylko masz ochotę. Ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia :) Najbardziej popularne są świeże warzywa i owoce, sałatki, owsianki, kasze czy szybkie dania makaronowe. Przed Wami kilka prostych przepisów na smaczny i pożywny posiłek!


SAŁATKA Z KUSKUSEM I FASOLĄ

  • Kasza kuskus - 3 łyżki
  • Groszek mrożony - 3 łyżki
  • Fasola czerwona (konserwowa lub ugotowana) - 3 łyżki
  • Oliwki czarne - 3 sztuki
  • Awokado - 1/3 sztuki
  • Papryka - 1/4 sztuki
  • Orzechy (ulubione) - łyżka
  • Pestki dyni - łyżeczka
  • Oliwa - łyżka
  • Sok z cytryny, sól i pieprz - do smaku

Kuskus zalej wrzątkiem tak aby woda wystawała na wysokość 1 - 2 cm nad kaszą i odstaw. W tym czasie ugotuj groszek (3 minuty od momentu zagotowania wody). Warzywa posiekaj. Awokado posiekaj w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Jeśli używasz fasoli konserwowej opłucz ją na sitku. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku wedle uznania.


MAKARON Z DOMOWYM PESTO Z RUKOLI

  • 1 opakowanie rukoli (100 g)
  • 100g orzeszków piniowych
  • oliwa truflowa (np. Monini, aromatyzowana)
  • parmezan tarty (3 łyżki)

Orzeszki pinii zrumień na patelni i odstaw. Wrzuć do pojemnika blendera połowę orzeszków, rukolę, parmezan, wlej ok. 2 łyżek oliwy. Zmiksuj na gładko. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj więcej oliwy. Ta ilość wystarczy na 4 średnie lub 2 duże porcje makaronu. Smacznego!



SZYBKA SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI


  • Mix sałat - garść
  • Ser mozzarella - 50g
  • Suszone pomidory w zalewie - 2 - 3 sztuki
  • Cebula - 1/4 małej sztuki
  • Migdały - łyżka

Na sałacie rozłóż mozzarellę, posiekaną w piórka cebulę, pokrojone pomidory oraz migdały.
Sałatkę możesz skropić odrobiną oleju z pomidorów lub oliwą.


OWSIANKA Z BORÓWKAMI, KIWI I ŻURAWINĄ
  • 4 łyżki płatków owsianych/gryczanych/ryżowych 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kiwi
  • garść borówek
  • garść żurawiny
  • opcjonalnie: łyżeczka siemienia lnianego, płatki migdałów i wiórki kokosowe do dekoracji
Płatki gotujemy na mleku, na wolnym ogniu do miękkości.  Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Układamy je w miseczce na powierzchni owsianki. Całość posypujemy pozostałymi składnikami i gotowe!


SAŁATKA Z JAJKIEM I AWOKADO
  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • ogórek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g mieszanki rukoli i młodego szpinaku 
  • kilka rzodkiewek

    sos do sałatki
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta soli


Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na ćwiartki. Awokado pokrój w plasterki i wymieszaj w misce z rukolą i szpinakiem. Dodaj ogórka, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. Przygotuj sos do sałatki – musztardę wymieszaj z solą i sokiem z limonki. Dodaj oliwę i suszoną bazylię, mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników. Przelej sos do sałatki i dodaj pokrojone jajka i wymieszaj.


SMACZNEGO!


A Wy co jecie w pracy? Stawiacie na posiłki przygotowane w domu, gotowane na miejscu w bufetach? A może wolicie tradycyjne kanapki? Dajcie znać w komentarzach i podzielcie się swoimi przepisami na smaczny posiłek w trakcie dnia! 





- Aneta Filipkowska

Źródła: wendelonia.com, kitchen.nine.com.au, cravingsofalunatic.com, lunchblog.pl, ugotowani.tv, kuchnianawzgorzu.pl, w-spodnicy.ofemini.pl